De Beste Energiebesparingen
12 Huisverbeteringen die leiden tot grotere energiebesparingen

12 Huisverbeteringen die leiden tot grotere energiebesparingen

Geplaatst door 23-11-2021 10:34 door Ferry Muts

Het hebben van een energiezuinig huis is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen voor ons milieu en onze portemonnee. Hoewel het veel aanloopkosten en planning kan vergen, zijn de besparingen op lange termijn de moeite waard. Om je te helpen zijn hier twaalf huisverbeteringen die tot grotere energiebesparingen kunnen leiden.

 1. Isoleer je huis - Goede isolatie is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om energie in je huis te besparen. Het toevoegen van isolatie aan je muren, plafonds, kruipruimtes en zolders zal helpen om de warmte binnen te houden en je huis energiezuiniger te maken.

 2. Gebruik energiezuinige lampen - Een van de eenvoudigste en meest effectieve energiebesparende investeringen die je kunt doen is al je lampen vervangen door energiezuinige LED- of CFL-lampen. Die hebben minder watt nodig en gaan veel langer mee.

 3. Installeer een programmeerbare thermostaat - Het installeren van een programmeerbare thermostaat is een gemakkelijke manier om energie te besparen in je huis. Door een schema in te stellen voor de temperatuurinstellingen die voor jou comfortabel zijn, kun je ervoor zorgen dat je HVAC-systeem geen overuren maakt om je huis warm of koel te houden.

 4. Controleer de filters van je airco - Het is belangrijk om regelmatig de filters van je airco te controleren om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt raken. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat je airco harder moet werken, waardoor energie en geld wordt verspild.

 5. Voeg weerstrips toe - Met weerstrips rond deuren en ramen kun je de hoeveelheid lucht die je huis verlaat verminderen, wat je energierekening ten goede komt.

 6. Gebruik gordijnen of jaloezieën - Het installeren van gordijnen of jaloezieën in je huis kan helpen om de hete zon in de zomer buiten te houden, waardoor je huis koeler blijft.

 7. Vervang oudere ramen - Het vervangen van enkel glas en oudere ramen door ramen met dubbele of driedubbele beglazing kan je tot 25% besparen op je energierekening.

 8. Voeg zonnepanelen toe - Het toevoegen van een fotovoltaïsch zonnepanelensysteem aan je huis kan op lange termijn grote energiebesparingen opleveren.

 9. Investeer in een tankloze boiler - Tankloze boilers produceren alleen warm water wanneer het nodig is, wat je tot 60% aan energiebesparing kan opleveren.

 10. Installeer een waterfiltersysteem - Het installeren van een waterfiltersysteem in je huis helpt bij het verwijderen van verontreinigende stoffen en onzuiverheden uit het water dat je huis binnenkomt, wat helpt energie te besparen.

 11. Upgrade apparaten - Door oudere en inefficiënte apparaten te vervangen door nieuwere, energiebesparende modellen kun je je energierekening verlagen en tegelijkertijd je comfort verhogen.

 12. Upgrade het elektrische systeem van je huis - Als je van plan bent je huis te renoveren, kan investeren in een verbeterd elektrisch systeem je helpen om op de lange termijn energie te besparen.

Door slechts een paar energie-efficiënte verbeteringen in je huis aan te brengen, kun je een aanzienlijk verschil maken in de energiebesparing van je huis. Al deze investeringen betalen zichzelf uiteindelijk terug en helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen. Draag je steentje bij aan het milieu, en begin vandaag nog geld te besparen op je energierekening!