De Beste Energiebesparingen
10 eenvoudige gewoonten voor energiebesparing

10 eenvoudige gewoonten voor energiebesparing

Geplaatst door 28-12-2022 11:42 door Rianne Wesselink

Iedere huiseigenaar is op zoek naar manieren om energie te besparen, en een milieuvriendelijke invloed te hebben op zijn omgeving. Maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je precies moet beginnen. Het is belangrijk om de grondbeginselen van energie-efficiëntie te begrijpen en hoe leefgewoonten kunnen helpen. Hier zijn 10 eenvoudige gewoonten om te volgen voor energiebesparing waar elke huiseigenaar vandaag mee kan beginnen.

  1. Haal de stekker uit het stopcontact: Zelfs als je elektronica is uitgeschakeld, kunnen ze nog steeds stroom uit het stopcontact trekken - bekend als fantoomstroom. Om verspilling te voorkomen door incompatibele elektronica in huis aangesloten te laten, haal je de stekker uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

  2. Gebruik natuurlijk licht: Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht van de zon in plaats van kunstlicht. Dit zal je helpen energie te besparen zodra je overdag op natuurlijk licht gaat vertrouwen.

  3. Controleer op luchtlekken: Inspecteer je huis regelmatig op eventuele luchtlekken zoals rond ramen, deuren, kruipruimtes, tussen vloeren en muren en in onafgewerkte ruimtes. Het isoleren van deze ruimtes kan verrassend veel energie besparen.

  4. Profiteer van passieve zonneverwarming: Plaats meubels en gordijnen zo dat je kunt profiteren van passieve zonneverwarming - dat wil zeggen dat deze plaatsing helpt om de zonnestralen te benutten om de kamer te verwarmen.

  5. Upgrade je elektronica: Oude en lompe elektronische apparaten vervangen door energiezuinigere modellen is een geweldige manier om te besparen op energiekosten.

  6. Droog je was aan de lijn: In plaats van de droger te gebruiken, hang je je kleren buiten te drogen (als het weer het toelaat). Dit is een uiterst energiezuinige manier om een deel van je was te verwerken.

  7. Gebruik plafondventilatoren: Gebruik plafondventilatoren, zodat je niet zo vaak je toevlucht hoeft te nemen tot het laten draaien van je airco.

  8. Neem kortere douches: Een andere manier om energie te besparen is met eenvoudige gewoonten zoals het korter douchen.

  9. Investeer in geautomatiseerde thermostaten: Een geautomatiseerde thermostaat kan je helpen om de temperatuur van je huis beter te regelen.

  10. Controleer je koelkast en vriezer: Zorg ervoor dat je koelkasten en vriezers niet te vol zitten, want ook dat leidt tot energieverspilling.

Met deze eenvoudige gewoonten kun je een begin maken met energiebesparing en een positief verschil maken voor het milieu. Begin er één tegelijk in te voeren en werk na verloop van tijd naar alle 10 toe.